Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εξόρμηση του Παρατηρητηρίου στα Χανιά

Στα Χανιά σήμερα  Τετάρτη 5/03/2014, Ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης και  ο Συντονιστής Δράσεων για τον Σχολικό Εκφοβισμό, συναντήθηκαν με τους Σχολικούς Συμβούλους Α/θμιας και Β/Θμιας καθώς και με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για τα ζητήματα του Σχολικού Εκφοβισμού. Το απόγευμα έγινε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης και έγινε ενημερωτική συνάντηση με τους συντονιστές των σχολείων των Χανίων.

Από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα:
"Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για αντιμετώπιση του φαινομένου


Το 10% του μαθητικού πληθυσμού σε Γυμνάσια και Λύκεια έχει βιώσει τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κρίση των τελευταίων ετών έχει εντείνει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας.
Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης υπέγραψε χθες πρωτόκολλο συνεργασίας με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με σκοπό να αξιοποιηθούν όλες οι δομές και οι υπηρεσίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της σχολικής βίας.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του 3ου κύκλου διαλέξεων και συζητήσεων με θέμα “Μέσα και έξω από την τάξη: Προβλήματα και συγκρούσεις”, οι οποίες ξεκίνησαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, έγινε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσα από το νεοσύστατο Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολής βίας και του εκφοβισμού.


Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Μεντζίνης υπογράμμισε ότι στόχος του Παρατηρητηρίου είναι αφενός να καταγράψει την έκταση, την ένταση και τις μορφές του φαινομένου της βίας στα σχολεία και παράλληλα σε επίπεδο παρέμβασης να προσεγγίσει επιστημονικά τα θύματα, τους θύτες και τους θεατές τέτοιων περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο κ. Μεντζίνης, 800 εκπαιδευτικοί σε όλη την Κρήτη, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν αναλάβει να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο για φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, ενώ η συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης πέρα από την Περιφέρεια θα επεκταθεί και στους Δήμους όλης της Κρήτης. «Το παρατηρητήριο έρχεται να απαντήσει σε μια αναγκαιότητα, σε μια υπαρκτή ανάγκη», επεσήμανε ο κ. Μεντζίνης, ενώ ερωτηθείς για την έκταση του προβλήματος απάντησε: «Είναι σε εξέλιξη μια πανελλήνια έρευνα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με 69.000 ερωτηματολόγια συμπληρωμένα που αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα όμως με τα πρώτα συμπεράσματα πάνω από 10% του μαθητικού πληθυσμού το έχει αγγίξει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και η βία. Μάλιστα ήδη το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά μια αντίστοιχη ερευνητική προσπάθεια και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για φαινόμενα σχολικής βίας σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό σε επίπεδο Κρήτης, αλλά τα όποια φαινόμενα θα πρέπει και να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Συνεχίζοντας ο κ. Κλινάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του Παρατηρητηρίου πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού μπαίνει πλέον σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο καθώς σε κάθε σχολική μονάδα της Κρήτης έχει οριστεί ένας υπεύθυνος καθηγητής, ο οποίος έρχεται σε επαφή με το παρατηρητήριο για να καταγράφονται τα περιστατικά σχολικής βίας. «Από εκεί και πέρα -πρόσθεσε ο κ. Κλινάκης- σε επίπεδο παρέμβασης θα υπάρχει συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης -Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια- τους σχολικούς συμβούλους τους συμβουλευτικούς σταθμούς, τα ΚΕΔΔΥ κ.λπ. Επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού θα στηρίζει με τις δικές της δομές τις παρεμβάσεις».
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε ότι «στόχος της Περιφέρειας είναι να στηρίζει τη νέα γενιά και τους μαθητές» και πρόσθεσε ότι μέσα από τον νέο κύκλο διαλέξεων, που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν τέλος του μηνός, θα μπουν σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. «Εμείς από την πλευρά μας θα σκύψουμε με τη δέουσα προσοχή στο όντως μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας ότι η Αντιπεριφέρεια θα προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη στο Παρατηρητήριο.
Να σημειώσουμε τέλος ότι κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων με θέμα “Μέσα και έξω από την τάξη: Προβλήματα και συγκρούσεις”, ομιλητές ήταν ο κ. Νικόλαος Μεντζίνης που ενημέρωσε για τη λειτουργία και τον σκοπό του Παρατηρητηρίου και ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων – ψυχοθεραπευτής Αριστείδης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε για το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Το σημερινό πρόγραμμα δράσεων
• 5.15 – 6.15 μ.μ.: “Καλλιεργώντας την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό στο σχολείο και στο σπίτι ως αντίβαρο στον σχολικό εκφοβισμό και την εν γένει βία”, Ιωάννα Ραμουτσάκη, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Ν. Χανίων.
• 6.15 – 8.15 μ.μ.: Βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: “Παίζοντας με νοήματα, λέξεις και εικόνες δημιουργικής συνύπαρξης” βασισμένο στη νουβέλα του Χρήστου Τσαντή “Ο μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στον δρόμο της αναζήτησης”, Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας, Αριστόκριτος Τομαζινάκης, εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού.
Τις παραπάνω δράσεις, όπως και τις χθεσινές, διοργανώνουν οι: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού – Παράρτημα Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης, Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Συνέντευξη για τον Σχολικό Εκφοβισμό στο τηλεοπτικό κανάλι ΚΥΔΩΝ (Χανιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου